onsdag 7. desember 2011

Tøm teksten + refleksjon av modernisering

en nye revolusjonen i Norge kommer. Fossefall blir bygget ut og kraftlinjer blir bygget. 1909 bygges Bergenbanen ut. I 1905 går vi ut av unionen med Sverige og i 1913 får også kvinner stemmerett i Norge. Første verdenskrig brøt ut i 1914, og når den var ferdig i 1918. Det brøt ut et voldsomt børskrakk i 1929 og 1930 årene er preget av streiker og mye dårlige forhold generelt før andre verdens krig bryter ut i 1939 i Europa. Krigen kommer til Norge i 1940.
2 A. Tradisjonalisme og modernisme er de to litterære hovedtendensene vi finner i periode 1900 – 1945.
2B. Tradisjonalisme: Er en fortsettelse på den episke realismen fra 1800-tallet.
Modernisme: det var lite tillit til det moderne samfunnet. De hadde ikke stor tro på fremskritt, femmedhet og rotløshet.
3.Ekspresjonismen er den utre virkelighet som blir fremstilt ved hjelp av sterke farger i spesielt kunsten. Forfatterne lar verkene sine påvirke av subjektive opplevelser og uttrykksmåter. De tenker ikke lenger på stilmønster om hvordan tekstene skal bygges opp.
4A. Surrealistene er inspirert av Freud og Marx' lære om menneskenes muligheter til frigjøring. Kunsten er basert på at den må søke stoffet sitt i underbevisstheten og i drømmene. Det vil si at det ikke er funnet må, men det ligger i tankene og drømmene, slik at det virker mer ekte. To Surrealister er Andrè Breton og Salvador Dalì
Modernisme handler mye om å modernisere seg altså utvikle seg på mange forskjellige områder. Det er f.eks at klesstilen ble annerledes, håret fikk nye sveiser, bedre arbeidsverktøy, stort sett ting som gjorde ting kulere, men også mer praktisk. Modernisering er også for frihet i alle samfunn over hele verden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar