mandag 27. september 2010

Snorre Sturlason

Snorre Sturlason ble født 1178/79, og var en islandsk høvding, forfatter og skald. Han er mest kjent som forfatter av ”Heimskringla”, Snorres kongesagaer. Han fikk ikke vokse opp hos foreldrene sine, men som lærling hos sin fosterfar(Jan Lòftsson), datidens høvding, og omtalt som islandsk klokeste mann. Han fostermor var en norsk dronningsdatter. Der lærte Snorre å lese, skrive, lære latin og andre fag.

Snorre har vært i Norge 2 ganger før. Den første gangen når Norge skulle velge ny konge, og Snorre støttet skule. Han fikk etter hvert mange fiender på Island på grunn av sin makt og rikdom. Skule planla et opprør på Håkon, den andre som var favoritt til å vinne valget i Norge, og siden Snorre støttet Skule ble han stemplet som forræder. Når Snorre dro tilbake til Norge andre gangen var Håkon blitt konge, og Skule gjorde opprør.

Etter at Skule angrep kongen, og tapte, sendte kongen ut folk for å drepe Snorre. Han sendte mange menn hjem til gården til Snorre, og han døde i sin egen kjeller 23.september 1241.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar