onsdag 23. november 2011

Knut Hamsun


Knut Hamsun ble født den 4. August 1859 i Vågå under navnet Knud Pedersen. Oppveksten til Hamsun var tøff, og det ble spesielt vanskelig når han som 9-åring måtte flytte til onkelen sin. Onkelen hans var veldig streng, sterkt religiøs og trangsynt. Hamsun trivdes veldig dårlig her. Han prøvde å rømme en del ganger, men etter at disse ble mislykket flyttet han senere bort derfra når han ble 14 år. Han var en Norsk forfatter og står for mange som den personen som var opphavet til den moderne roman. Han ble tildelt nobelprisen i litteratur i 1920, og forfatterskapet strekker seg over mer enn 70 år. Det blir sagt blant veldig mange at når Hamsun ga ut gjennombruddsromanen Sult fra 1890, innvarslet det 20. århundre.

Hamsun bodde 2 ganger innom USA i sitt historiefylte liv. Første gang bodde han der fra februar 1882 til høsten 1884, og den andre gangen fra høsten 1886 til sommeren 1888. Han reiste som en helt alminnelig turist og jobbet med en hel del forskjellige ting under oppholdet, som for eksempel jordarbeider, grisepasser og handelsbetjent. Han hadde veldig store forventninger til USA når han reiste over første gangen, men ble skuffet jo mer han ble kjent med det mektige landet. Han mente at USA hadde blitt et pengevelde. At det var kapitalen som rådde, og ikke folket.

Når han kom tilbake til Europa i 1888 slo han seg til ro i København. Her fikk han nesten med det samme introdusert folket for første del av det som skulle bli hans gjennombruddroman, Sult. Dette kom fram i avisene og mange spekulerte i hvem som var forfatteren av dette mesterverket. I 1889 kom navnet hans frem i mediene, og et drøyt år senere fikk han sitt store litterære gjennombrudd.

Knut Hamsun giftet seg for første gang med Bergljot Beck i 1898 og fikk en datter sammen, men ekteskapet fungerte ikke og det ble fort slutt. Hamsun giftet seg på ny i 1909 med skuespilleren Marie Andersen. Hun var 22 år yngre enn ham, men de holdt livet ut med hverandre.

Hamsun har skrevet en rekke kjente verker, men de mest kjente er kanskje gjennombruddsromanen Sult, Pan som kom i 1894 og Victoria som kom i 1898. Her beskrev han sin store kjærlighet.

Hamsun døde 19. februar 1952.