mandag 28. mars 2011

oppgaver s.391

1) Et metadikt er et dikt om et dikt. F. eks hvis du synes det er vanskelig å skrive et dikt, skriver du et dikt om hvor vanskelig det kan være.
2) Hovedinnholdet i første strofe er at diktet forklarer det man ikke kan sette ord på, uansett hvor vanskelig språket er.
3) Den ”frigjorte tanken” i strofe 2 skal frigjøres fra diktets ånd.
4) Duften er som ånden, den er til stedet og man merker den, men man kan ikke se den.
5) Det som gleder en dikter mest ifølge dette diktet er at tanken som dikteren har når han skriver diktet, skal vandre fra person til person og slik lever tankene til dikteren videre og videre.
6) a. Dikteren vil ytre sine tanker. Diktet ytrer tankene til dikteren og leseren mottar og forstår tankene som dikteren har skrevet i diktet som vi igjen leser.
b. Korte strofer med enderim.

Forskjellen på ”Mig selv” og ”digtets aand” er at mig selv er et mer fortellende dikt uten så mye rim og rytme. Digtets aand er mer fylt med enderim, og er satt opp litt mer dikterisk.

Laget av: Markus Gulbrandsen og Mathias Eriksen

tirsdag 8. mars 2011

Henrik Wergeland
Henrik Wergeland er en av de mest kjente forfattere gjennom alle tider. Men det var ikke bare det å skrive som tok tiden til Henrik. Han var også opptatt av norsk kultur og historie. Han ville at Norge skulle rive seg bort fra dansk påvirkning, og at vi skulle utvikle oss som et selvstendig land. Han var veldig politisk engasjert og deltok med glede i samfunnsdebatten i mer enn ett felt. Han var også opptatt av det norske skriftspråkets utvikling, og han kjempet hardt for at bokmål ble som det ble.
Jeg tror ikke vi er de eneste som synes at Wergeland er en av de forfatterne som har hatt størst betydning for norsk utvikling i ettertiden. Han har gjort enormt mye for språkutviklinga i Norge, og han er et av de største symbolene i norsk historie gjennom alle tider.
Noen store verker av Wergeland:
- Digte, første ring, 1829
- Skabelsen, mennesket og Messias 1830
- Spaniolen, 1833
- Poesier, 1838
- Svalen, 1841
- Jøden, 1842
- Hasselnødder, 1845

Av: Markus Gulbrandsen og Mathias Lande

mandag 7. mars 2011

Tøm teksten Romantikken

Oppgave 3a:
Kunstnere var viktige personer
Formidle en idé
Kun et fåtall mennesker som kunne ”se”
Det fantes en annen virkelighet

Oppgave 3b:
Mer virkelighetsskildringer, mye poesi
De fire store norske
Industrialisering
Starten på nasjonalromantikken

Oppgave 4:
Sturm und Drang betyr storm og følelser, og var en tysk litterær ungdomsbevegelse som vendte seg mot opplysningstidens fornuftstro. Schiller og Goethe var viktige forfattere i denne bevegelsen. Litteraturen skulle være original, genial fantasifull.
1700-tallet kalles for førromantikken, fordi det var her ideen om genialitet og originalitet spredte seg i litteraturen, for senere å utvikle seg til nasjonalromantikk.

Oppgave 8:
I malerkunsten mente folk at det var på tide å bringe naturen tilbake i fokus, for det skulle være en rettesnor for utviklingen av samfunnet. Malermåten, komposisjon, stemning og idégrunnlag var mye likt blant forfatterne på tvers av nasjoner, likevel oppleves de som nasjonale.
I arkitekturen var vi fortsatt preget av klassisismen, og den romantiske byggestilen kom faktisk ikke før på 1920-tallet. Når den først kom, var det små tradisjonelle og panelte trehus som var det mest typiske.


Laget av Markus og Jonathan Helfjord